S 1. februarjem je začel delovati portal e-dražbe, kjer so na enem mestu objavljene aktualne dražbe slovenskih sodišč.

 

Prvo spletno draženje pri prodaji nepremičnin v izvršilnih postopkih bo možno v ponedeljek, 8. marca 2021.

 

Do februarja letos so bile dražbe v sodnih izvršilnih postopkih možne le na način, da so bili dražitelji fizično prisotni na lokaciji posamezne dražbe.  Takšen način javnih dražb je omogočal “špekulantom”, da so pred dražbo prestrašili resne kupce ali pa od njih zahtevali določeno plačilo, da odstopijo od draženja.

 

Vrhovno sodišče RS je s pomočjo zunanjega izvajalca zasnovalo sistem spletnega iskalnika prodaj v sodnih postopkih in elektronskega draženja. Ta bo vsem zainteresiranim kupcem s pomočjo naprednega iskalnika omogočal hiter, enostaven in brezplačen dostop do podatkov o predmetih prodaje v sodnih postopkih, s prijavo preko sistema si-pass pa tudi lokacijsko neodvisno in anonimno spletno draženje. Na ta način bo zagotovljena širša dostopnost do javnih dražb, preprečilo pa se bo tudi dogovarjanja in izsiljevanja med dražitelji na javnih dražbah, kar bo omogočilo učinkovitejše poplačilo upnikovih terjatev.

 

Na preglednem portalu e-dražbe, ki bo postopoma, glede na roke prodaj v že objavljenih dražbah, nadomestil objave na spletnih straneh sodstva in posameznih sodišč, bodo na enem varnostno podprtem spletnem mestu objavljene vse prodaje nepremičnin, premičnin in pravic, ki se opravijo v sodnih postopkih. Draženje, ki bo potekalo popolnoma anonimno, bo zaenkrat možno le pri prodaji nepremičnin in pravic v izvršilnih postopkih, način draženja pri ostalih tipih postopkov pa bo viden na spletnem portalu.

 

Odvetniška družba Vesenjak o.p., d.o.o. svojim strankam ponuja pomoč pri e-dražbah, preverjamo zemljiškoknjižno stanje nepremičnin, zastopamo v postopku dražbe,... Več o tem na www.sodnedrazbe.si in tudi v Večeru.

Odvetniška družba VESENJAK, o.p., d.o.o.

Ulica Vita Kraigherja 5 p.p. 1516,

2000 Maribor

 

Tel: +386 2 251 14 71

Fax: +386 2 231 06 40

Email: odvetnik@vesenjak.si

 

 POOBLASTILO

 

   

INFO

Informacije za posameznike po GDPR

 

ID ta DDV: SI76620891

matična: 7204302

poslovni TRR: SI56 6100 0001 5782 053

fiduciarni TRR: SI56 6100 0001 5827 158

banka BIC/SWIFT koda: HDELSI22

All rights reserved. © 2021 The Vesenjak Law Firm